Hypotheken uitgelegd

Een fiets kopen is vrij eenvoudig: je loopt de eerste de beste fietsenwinkel binnen, laat je adviezen over framematen, versnellingen en kettingkasten, en na een paar proefritjes kun je naar huis met een prachtige bolide op twee wielen. Wel eerst even afrekenen bij de kassa.

Een huis kopen is iets ingewikkelder. Tenzij je gezegend bent met een dikke spaarrekening, zul je je huis niet afrekenen bij de kassa. In plaats daarvan ben je aangewezen op de gulheid van een bank. Of nou ja, gulheid… Ze lenen je geld, maar willen die euro’s op den duur wel weer terugzien natuurlijk. Voor die gulheid vragen ze ook een compensatie, die rente heet. En niet onbelangrijk: jullie moeten afspreken hoelang het gaat duren voordat jij dat bedrag aan de bank terug hebt gegeven. Volg je het allemaal nog? Het is logisch dat je hoofd tolt van de hoeveelheid informatie. Daarom wordt de hypotheek hieronder uitgelegd.

Hoogte hypotheekrente

Op de radio en de televisie hoor je het regelmatig: ‘geld lenen kost geld.’ Dat is bij een hypotheek niet anders. Wanneer je een paar ton wilt lenen om een huis te kunnen bemachtigen, betaal je daar rente over. Er is in de afgelopen jaren nogal wat variatie geweest in de hoogte van de hypotheekrente. Waar je een paar jaar geleden slechts 1,5 procent aan hypotheekrente betaalde, tik je nu bij sommige banken het driedubbele aan. De actuele hypotheekrente staat dus niet altijd vast.

Rentevaste periode

Ook kun je verschillende opties kiezen voor de periode die je rentevast afsluit. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten. Mocht je geen vaste periode willen, dan is variabel ook een optie. Het verschilt per persoon wat de beste keuze is. Ook hierbij geldt dus dat je goed naar je eigen situatie moet kijken.

Hoogte hypotheek

Daarnaast kun je niet onbeperkt lenen. Je kunt niet alle kosten van het huis in een hypotheek onderbrengen. Denk hierbij aan de kosten koper of het bedrag dat je gaat overbieden op een huis. Eigen geld inbrengen is dus noodzakelijk. Reken voor jezelf goed uit hoeveel geld dat is.

Het is belangrijk je goed te laten informeren voordat je een hypotheek afsluit. Daarbij moet je voor jezelf een paar belangrijke beslissingen nemen. Welk bedrag ga je in de eerste plaats van de bank lenen? Kies je voor een variabele of vaste rente? Voor hoe lang sluit je je hypotheek af? Een hoop dingen dus om goed over te na denken. Tja, een fiets kopen is echt een stuk gemakkelijker!