Wat is EPDM-rubber?
EPDM (ethyleen propyleen diene monomeer) is een synthetisch rubber dat bestaat uit ethyleen, propyleen en diene monomeren. Zijn moleculaire structuur heeft een enkele band, chemisch verzadigde ruggengraat, die het uiterst bestand tegen openluchtvoorwaarden maakt. Dit komt omdat ozon en UV-stralen de moleculaire structuur niet op dezelfde manier kunnen afbreken als rubbers met dubbele bindingen.
Eigenschappen van EPDM
De grootste voordelen van EPDM liggen in de weersbestendigheid buiten. Het is bestand tegen schuren, UV-stralen, ozon, veroudering en het weer, en het is het meest waterdichte rubber dat verkrijgbaar is. EPDM is ook bestand tegen stoom, tot 392 graden C zonder lucht, en bestand tegen chemicaliën, waaronder polaire vloeistoffen. Hoe lang gaat EPDM mee? Dat hangt af van de toepassing waarin het wordt gebruikt en van de omstandigheden waaronder het werkt. Wanneer EPDM voortdurend werkt bij extreme temperaturen, zal de levensduur drastisch afnemen. Bij een goede verzorging kunnen EPDM-producten echter tientallen jaren meegaan. Dakbedekking van EPDM kan 30-50 jaar meegaan, en liners kunnen 20 jaar meegaan.
Waarvoor wordt EPDM Rubber gebruikt?
EPDM wordt gebruikt als goedkoper alternatief voor silicone rubber voor delen die heel wat openlucht of vochtigheidsblootstelling, of voor elektroisolatie zullen hebben. Het kan echter ook als dakbedekking of voeringen worden gebruikt. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in vier industriën:
Auto-industrie
Dit is de meest voorkomende toepassing van EPDM, dankzij zijn flexibiliteit, veerkracht en weerbestendigheid. Het is te vinden in de weerbestendigheid van voertuigen, afdichtingen, dichtingen, kabelbomen en remsystemen. Het wordt ook gemengd met andere materialen om spatbordverbreders, stootstrips en autobumpers te maken.
Industrieel
Industriële toepassingen gebruiken EPDM voor zijn elektrisch isolerende en waterdichte eigenschappen, en voor zijn veerkracht en flexibiliteit. EPDM is te vinden in onderdelen als O-ringen voor watersystemen, slangen en pakkingen, maar ook in elektrische isolatoren en connectoren voor draad en kabel. Het komt ook voor in accumulatieblazen, membranen, pakkingen en riemen.
Constructie
Dankzij zijn isolerende, weerbestendige en waterdichte eigenschappen is dakbedekking een belangrijke toepassing van EPDM. Het wordt echter ook gebruikt voor afdichting, uitzettingsvoegen, garagedeurafdichtingen, zwembad- en tankfolies en waterdichte coating voor bitumendaken. Het wordt zelfs gebruikt op daken van campers.
HVAC
In deze industrie wordt EPDM gebruikt in pakkingen, afdichtingen en isolatie, dankzij zijn weerbestendigheid en temperatuurbestendigheid.
EPDM kopen
Bij Interexpress vind u vele EPDM producten, zoals de epdm lijm en EPDM kit van het Nederlandse kwaliteitsmerk Tytane. Deze lijmen en kitten zijn zeer geschikt voor het verlijmen van onze Tytane EPDM folie. Ook epdm stroken zijn hier verkrijgbaar. U gebruikt ze om naden, voegen, daken, gevels, kozijnen en aansluitingen waterdicht te maken, maar bijvoorbeeld ook als loodvervanger.